Artikel laten voorlezen

Wall Street zat afgelopen vrijdag stevig in de lift. Big tech aandelen lieten fraaie winsten zien met stijgingen bij NVIDIA (+2,95%), Meta (+2,56%), Microsoft (+2,5%) en Apple (+2,2%). Aandelen gingen over een breed front omhoog. De S&P 500 index steeg met 1,56% naar 4.415 punten en de Nasdaq-100 eindigde met een winst van 2,25% op 15.529 punten.

Vanochtend staan de futures echter zo’n 0,35% lager. Dat heeft alles te maken met de sombere outlook van kredietbeoordelaar Moody’s. Afgelopen vrijdagavond herbevestigde Moody’s weliswaar de kredietwaardigheid van Amerika op het hoogste AAA-niveau. Maar tegelijkertijd uitte het ook zijn bezorgdheid over het fiscale traject van de VS. Moody’s verwacht dat de begrotingstekorten van de VS zeer groot zullen blijven, waardoor de betaalbaarheid van de schuld aanzienlijk zal afnemen.

De verschuiving van de outlook van neutraal naar negatief betekent niet noodzakelijk dat Moody’s binnenkort de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten zal verlagen. Het bureau geeft hiermee echter wel een duidelijk signaal dat het verstandig zou zijn voor de Amerikaanse overheid om de uitgaven te beperken of de inkomsten te verhogen. Vooral gezien de huidige hoge rentetarieven zou de al aanzienlijke schuld anders toenemend problematisch kunnen worden. Als reactie op dit besluit vertonen de obligatierentes in de Verenigde Staten een lichte stijging en de futures een lichte daling.

Vandaag letten beleggers op de maandelijkse federale begroting van oktober. Fed-gouverneur Lisa Cook zal maandagochtend ook een toespraak houden. Dinsdag worden de Amerikaanse inflatiecijfers voor de maand oktober gepresenteerd. Analisten voorspellen een inflatie van 3,7%, in lijn met de cijfers van september. De kerninflatie wordt eveneens verwacht stabiel te blijven op 4,1%. Daarnaast staan de producentenprijsindex, winkelverkopen en gegevens over bouwvergunningen op de agenda.

Azië gemengd & Europa opent hoger

In het Oosten zagen we vannacht een gemengd beeld op de aandelenbeurzen. Zo daalde de Australische beurs met 0,4%, maar de Hang Seng index klom juist met 0,45%. De Chinese smartphonemaker Xiaomi claimde een recordomzet van $ 3,11 miljard dollar op Singles Day te hebben geboekt. Desondanks daalde het aandeel met 0,5%, na eerder op een winst van 2% te hebben gestaan. De Japanse Nikkei index noteerde vrijwel vlak, nadat bekend werd dat de groothandelsinflatie vorige maand sterk is vertraagd, een teken dat de kostendruk geleidelijk afkoelt. De prijsindex voor zakelijke goederen van de centrale bank steeg in oktober met 0,8% ten opzichte van een jaar eerder, iets lager dan een peiling van Reuters voor een stijging van 0,9%.

De Europese beurzen gaan een hogere opening tegemoet. Gedurende de week is er aandacht voor een restje kwartaalcijfers en nieuwe economische data. Beleggers kijken ook uit naar de eerste persoonlijke ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese president Xi Jinping in ongeveer een jaar tijd.

Beursagenda

Maandag 13 novemberVS – Ruwe olievoorraden
VS – Federale begroting
16:30
20:00
Dinsdag 14 novemberDE – ZEW economisch sentiment
EUR – BBP
VS – Inflatie (CPI)
11:00
11:00
14:30
Woensdag 15 novemberJPY – BBP
CNY – Werkloosheidscijfers
EUR – Industriële Productie
EUR – Handelsbalans
VS – Producentenprijsindex (PPI)
VS – Kern Detailhandelsverkopen
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
00:50
03:00
11:00
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00
Donderdag 16 novemberEUR – Lagarde van de ECB spreekt
VS – Exportprijs
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Industriële Productie
VS – FOMC-lid Williams spreekt
12:30
14:30
14:30
14:30
15:15
15:25
Vrijdag 17 novemberEUR – Lagarde van de ECB spreekt
EUR – Inflatie (CPI)
VS – Bouwvergunningen
11:00
11:00
14:30

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.