Artikel laten voorlezen

De stijgende olieprijzen wakkeren de vrees voor inflatie verder aan, waardoor de eerder verwachte drie renteverlagingen nu minder waarschijnlijk lijken. Dit leidde gisteren tot een toename van het rendement op Amerikaanse staatsobligaties, waarbij het rendement op de 10-jaars staatsobligatie klom naar 4,406%, het hoogste niveau van dit jaar.

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, plant deze week een bezoek aan China. De Verenigde Staten zijn van mening dat Chinese overproductie negatieve gevolgen heeft voor Amerikaanse bedrijven. Het doel van het bezoek is om de economische samenwerking tussen China en de VS te versterken. Indien China geen verlagingen in de productie doorvoert, overweegt de VS handelstarieven te verhogen als drukmiddel om China tot productieverlaging te bewegen.

De Dow Jones-index daalde met 1,47% tot 39.169 punten, terwijl de technologiegerichte Nasdaq 100 0,58% lager eindigde op 18.132 punten. De bredere S&P 500-index sloot 0,65% lager op 5.209 punten, met de duurzame consumptiegoederen- en gezondheidssector als slechtst presterende sectoren. Daarentegen behaalden de energie- en nutssector de beste beursresultaten.

LYNX+ Platform, S&P 500 index, 03/04/2024

Het aandeel Tesla daalde gisteren bijna 5% na de bekendmaking van teleurstellende resultaten. Er werden 386.810 auto’s geleverd tegenover een verwachting van 449.080. Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar betekent dit een daling van ongeveer 8%. Ook de productie viel tegen, met 433.371 geproduceerde auto’s tegenover een verwachting van 452.976. Op 23 april is er een conference call gepland om de kwartaalresultaten te bespreken, maar Tesla ervaart duidelijk felle concurrentie van Chinese fabrikanten zoals BYD, Wuling en de nieuwkomer Xiaomi, waarvan CEO Lei Jun meldde dat de eerste 100.000 auto’s al besteld zijn. BYD verkocht het afgelopen kwartaal 300.114 auto’s en nam daarmee tijdelijk de leiding in de EV-markt, hoewel Tesla deze positie nog behoudt.

De prijs van Light Sweet Crude Oil sloot gisteren boven de $85 per vat. Vandaag om 16:30 uur worden de olievoorraden gepubliceerd. De olieprijs is recentelijk fors gestegen, mede door zorgen over een mogelijke verstoring van de olieaanvoer na een bombardement door Israël op de Iraanse ambassade in Syrië. De OPEC-JMMC-bijeenkomst vindt vandaag plaats, waarbij 13 OPEC-leden en 11 andere olieproducerende landen de huidige olieproductie evalueren. Er worden geen veranderingen in de productie verwacht.

Blik op Azië en Europa

De onzekerheid over Amerikaanse renteverlagingen heeft zijn weerslag op de Aziatische aandelenmarkten, waarbij alle belangrijke indices vandaag verliezen lijden. De Nikkei 225 zakt met 0,90%, terwijl de Hang Seng-index 1,04% lager noteert. De Shanghai Composite weet het verlies te beperken tot 0,26%. Het is belangrijk om te noteren dat de Chinese beurzen morgen gesloten zullen zijn vanwege het Qingming Festival.

Alibaba heeft in het afgelopen kwartaal voor $4,8 miljard aan eigen aandelen teruggekocht, het hoogste bedrag in de geschiedenis van het bedrijf. Het bedrijf heeft plannen aangekondigd om tot maart 2027 voor $25 miljard aan eigen aandelen in te kopen. Ondanks deze aanzienlijke terugkoop noteert het aandeel Alibaba momenteel op $73, ver verwijderd van de recordhoogte van $319 die in 2020 werd bereikt.

LYNX+ Platform, Aandeel Alibaba, 03/04/2024

In Europa kwam de Duitse inflatie vorige maand uit op 0,4%, lager dan de verwachte 0,5%. De productie-PMI’s van Spanje, Frankrijk en Duitsland overtroffen de verwachtingen. Ondanks deze positieve cijfers sloten de Europese indices lager. De BEL 20 daalde met 0,41% naar 3.830 punten, terwijl de AEX een bescheiden verlies van 0,04% leed en sloot op 881,42 punten. De DAX en Euro Stoxx 50 daalden respectievelijk met 1,04% en 0,83%.

Later vandaag, om 11:00 uur, wordt het Europese inflatiecijfer gepubliceerd, wat mogelijk nieuwe inzichten zal bieden in de Europese economische situatie

Vandaag openen de Europese aandelen mild hoger. Winsten lopen op tot 0,15 %.

Beursagenda

Woensdag 3 aprilJPY – PMI diensten
CNY – Caixin services PMI
EUR – Inflatie (CPI)
VS – ADP banenrapport
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – ISM niet-verwerkende Industrie Index
01:30
02:45
10:00
13:15
14:45
15:00
Donderdag 4 aprilEUR – S&P Globals samengestelde PMI
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – FOMC-lid Mester spreekt
09:00
12:30
14:30
19:00
Vrijdag 5 aprilDE – Fabrieksorders
EUR – Detailhandelsverkopen
VS – Werkloosheidscijfers
07:00
11:00
13:30

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world

www.bloomberg.com/markets

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.