Artikel laten voorlezen

Na een volatiele sessie sloten de belangrijkste Amerikaanse aandelenbeurzen in het groen. Zo wist de S&P 500 een winst van 0,43% bij te schrijven op 4.376 punten en klom de Nasdaq met 0,71% naar 13.659 punten. ExxonMobil verloor 3,6%, nadat het bekendmaakte concurrent Pioneer over te nemen voor $ 60 miljard. Big tech deed goede zaken, waarbij Adobe (+3,23%) , NVIDIA (+2,2%) en Meta (+1,86%) tot de grootste winnaars behoorden. Toch wisten beide beurzen niet boven de highs van dinsdag te klimmen. Het gevaar voor een lagere top ligt nog altijd op de loer. Vandaag zou zomaar eens de richting voor de komende dagen kunnen worden bepaald. Om 14:30 uur verschijnen namelijk de nieuwste inflatiecijfers.

Economen voorspellen gemiddeld een stijging van 0,3% op maandbasis en een stijging van 3,6% ten opzichte van vorig jaar. In augustus kwam de inflatie nog uit op 3,7%. Dat zou betekenen dat de reeks van twee opeenvolgende hogere inflatiecijfers zou worden afgebroken. Wat betreft de kern inflatie wordt er gerekend op een stijging van 4,1% op jaarbasis. Het inflatiecijfer zal ongetwijfeld een belangrijke rol zal spelen bij de beslissing van de Federal Reserve om de rente te handhaven of toch nog te verhogen tijdens het rentebesluit op 1 november. In de afgelopen weken is de verwachting in de markt voor het gelijkblijven van de beleidsrente echter gestegen van 55% naar 91,5% vandaag. Ook voor het rentebesluit op 13 december rekent de markt steeds minder op een renteverhoging.

De inflatiecijfers komen na een sterker dan verwachte producentenprijsindex voor september dat gisteren naar buiten kwam. De PPI steeg met 0,5% op maandbasis, meer dan de verwachte 0,3%. De inflatiedruk kwam vooral van de eindvraag naar goederen, die met 0,9% steeg in de maand, terwijl de diensten met 0,3% stegen.

Farmaceut Eli Lilly steeg nog maar eens met 4,5%, nadat het Deense Novo Nordisk aankondigde dat het van plan is om te stoppen met een klinische studie naar nierresultaten waarin Ozempic wordt geëvalueerd voor de behandeling van patiënten met type 2-diabetes en chronische nierziekte. Novo zal daarmee een jaar eerder stoppen dan gepland, omdat het medicijn zijn effectiviteit nu al voldoende zou hebben bewezen. Eli Lilly heeft met het medicijn Mounjaro een soortgelijk medicijn in handen, dat vermoedelijk ook tegen de nierziekte kan worden ingezet. Bovendien verwacht men dat de U.S. Food and Drug Administration (FDA) tegen het einde van het jaar het geneesmiddel als behandeling tegen obesitas eveneens zal goedkeuren. Een positieve beslissing van de FDA zou Lilly’s inkomsten in 2024 vrijwel zeker een enorme boost geven. Het aandeel Elil Lilly staat dit jaar al 66% hoger.

Verschillende bedrijven trappen donderdag het nieuwe kwartaalcijferseizoen af. Delta Air Lines en Walgreens Boots Alliance zullen hun resultaten voor opening van de markt bekendmaken. Fastenal en Domino’s Pizza zullen ook de boeken openen.

Hong Kong in de lift & Europa opent groen

Aandelen in Hongkong zaten in de lift, de Hang Seng index steeg met ruim 2% en leidde daarmee bredere winsten in de Aziatische regio. Voornamelijk de financials trokken de kar. China Construction Bank steeg met 5,8% en Ping An stond 2,5% hoger. In Japan steeg de Nikkei 225 met 1,33%.

De Europese aandelenmarkten sloten woensdag nipt hoger, nadat ze tijdens de sessie op dinsdag hun beste eendaagse prestatie in bijna een jaar hadden neergezet. De Stoxx 600 index eindigde 0,2% hoger na een wisselvallige ochtend. Aandelen in voedingsmiddelen en dranken stegen 0,8%, terwijl aandelen in de detailhandel daalden met 2,1%. Luxefirma LVMH rapporteerde een groeivertraging die groter was dan verwacht. Het bedrijf zag de vraag vanuit China afnemen en zag voor het eerst in 3 jaar de groei teruglopen. De koers van LVMH daalde met ruim 6% tot 686 euro.

Vandaag openen de Europese beurzen met winsten van rond de 0,5%. Er wordt vooral uitgekeken naar de Amerikaanse inflatiecijfers. De Duitsers zullen ongetwijfeld met tranen kijken naar de beursgang van het sandalenmerk Birkenstock. Het aandeel kreeg gisteren een notering op de Amerikaanse beurs en opende op $41, terwijl de IPO-prijs was vastgesteld op $ 46.

Beursagenda

Donderdag 12 oktoberVS – Inflatie (CPI)
VS – WASDE-rapport
VS – Federale begroting
14:30
18:00
20:00
Vrijdag 13 oktoberCNY – Inflatie (CPI)
CNY – Producentenprijsindex (PPI)
EUR – Industriële Productie
VS – Export prijsindex
VS – Import prijsindex
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
03:30
03:30
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.