Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiƫle nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier onder aan deze pagina.

Het beursnieuws van vandaag en de beursverwachting van komende week

Of u nu in aandelen, opties of ETF’s handelt; als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van wat zich op de beurs afspeelt. Daarom brengen Justin en Kevin u op de hoogte van het laatste beursnieuws. Maar daarnaast blikken ze ook vooruit. Met een interessante beursverwachting krijgt u vast zicht op wat ons de komende week te wachten staat.


Deze week: meer kwartaalcijfers & rentebesluit Fed

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

Het kwartaalcijferseizoen is in volle gang en heeft afgelopen week voor aanzienlijke bewegingen op de markt gezorgd. Met een rally van 4,2% boekte de Nasdaq Composite zijn beste weekprestatie sinds november, De earnings call van Meta viel tegen bij beleggers, wat resulteerde in een daling van de aandelenprijs met meer dan 10%. Afgelopen vrijdag reageerden beleggers echter wel razend enthousiast op de kwartaalcijfers van Alphabet (+10,2%) en Microsoft (+1,82%), die beiden de verwachtingen van analisten wisten te overtreffen. Dit resulteerde in aanzienlijke stijgingen op Wall Street, waarbij de S&P 500 met 1,02% omhoogging en de Nasdaq Composite maar liefst 2,03% hoger sloot.

Een aanzienlijk zwakker BBP-cijfer en iets hoger dan verwacht inflatiecijfer blijft beleggers wel bezighouden. Hoewel een verslechterende economie normaliter zou leiden tot lagere rentes, compliceert de aanhoudend hoge inflatie de situatie, waardoor de Fed zich in een lastige positie bevindt. Afgelopen vrijdag werd bekend dat de kernindex van de persoonlijke consumptie-uitgaven van maart, exclusief voedsel en energie, uitkwam op 2,8% op jaarbasis, iets boven de door economen voorspelde 2,7%. Inclusief voedsel en energie steeg de door de Fed geprefereerde inflatiemaatstaf met 2,7% ten opzichte van een jaar geleden, ook hoger dan de consensusverwachting van 2,6%.

Deze publicaties kwamen voorafgaand aan de beleidsvergadering van de Fed deze week, waarbij wordt verwacht dat de centrale bank de rentetarieven ongewijzigd zal laten. Beleggers zijn vooral benieuwd naar de aansluitende persconferentie, gezien recentelijk is gebleken dat er dit jaar minder renteverlagingen dan verwacht zouden kunnen plaatsvinden. Sommige analisten denken zelfs dat er geen renteverlaging komt tot 2025, aangezien de marktverwachtingen voor de eerste renteverlaging meermaals naar achteren zijn geschoven.

Het resultatenseizoen gaat deze week ook verder, met cijfers van grote namen waaronder McDonaldā€™s, Coca-Cola, Apple en Amazon. Het belooft een sterk kwartaal te worden: van de meer dan 45% S&P 500-genoteerde bedrijven die tot nu toe resultaten hebben gerapporteerd, heeft ongeveer vier op de vijf de verwachtingen overtroffen, volgens FactSet.

Groen in Aziƫ & Europa

In China zijn de industriƫle winsten in het eerste kwartaal minder sterk gestegen. De industriƫle winsten stegen in de periode van januari tot maart met 4,3% op jaarbasis, vergeleken met een stijging van 10,2% op jaarbasis in de periode van januari en februari. De Hang Seng-index in Hongkong steeg met 1,29%, terwijl de Chinese CSI 300 met 1,40% steeg.

De Japanse yen liet een aanzienlijk herstel zien, na het overschrijden van de psychologische 160 grens. In een korte tijd viel het usd/jpy valutapaar terug richting de 156. De aandelenmarkten in Japan waren gesloten vanwege een nationale feestdag.

De Europese markten stevenen maandag af op een positieve opening, terwijl beleggers vooruitkijken naar meer kwartaalcijfers en besluiten van centrale banken. Kwartaalcijfers komen deze week van onder meer van Philips, Besi, Shell en ING.

Beursagenda

Maandag 29 aprilJPY – Showa-dag
EUR – Vergaderingen van de Eurogroep
DE – Inflatie (CPI)
TSE gesloten
12:00
14:00
Dinsdag 30 aprilJPY – IndustriĆ«le Productie
CNY – Caixin IndustriĆ«le Productie PMI
DE – Detailhandelsverkopen
EUR – Inflatie (CPI)
VS – S&P/CS HPI Samengesteld – 20
VS – Chicago Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – CB Consumentenvertrouwen
01:50
03:30
10:00
11:00
15:00
15:45
16:00
Woensdag 1 meiEUR – Dag van de arbeid
EUR – ADP banenrapport
VS – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Bouwuitgaven
VS – ISM Productie Werkgelegenheid
VS – ISM Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – JOLT’s vacatures
VS – Ruwe olievooraden
VS – Fed rentebesluit
VS – Fed persconferentie
Euronext gesloten
14:15
15:45
16:00
16:00
16:00
16:00
16:30
20:00
20:30
Donderdag 2 meiDE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie PMI
VS – Jobless claims
VS – Handelsbalans
09:55
10:00
14:30
14:30
Vrijdag 3 meiJPY – Dag van de constitutie
EUR – Werkloosheidscijfer
VS – Werkloosheidscijfer
VS – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
VS – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – ISM niet-verwerkende Industrie Index
TSE gesloten
11:00
14:30
15:45
15:45
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

ā€™s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Gisteren gingen de Amerikaanse beurzen flink lager van start. In reactie op de kwartaalcijfers dook het aandeel Meta met maar liefst 15% omlaag. In het eerste uur van de handel stond de Nasdaq bijna 2% lager. De verkoopgolf werd ook veroorzaakt door nieuwe Amerikaanse economische cijfers die een scherpe vertraging in de economische groei lieten zien en wezen op aanhoudende inflatie. Het bruto binnenlands product (BBP) groeide in het eerste kwartaal met ‘slechts’ 1,6%, terwijl economen een groei van 2,4% hadden voorzien. De persoonlijke consumptie-uitgaven prijsindex voor de periode steeg met een tempo van 3,4%, ruim boven de stijging van 1,8% in het voorgaande kwartaal.

Volgens Bill Adams, hoofdeconoom bij Comerica Bank, zal de Federal Reserve waarschijnlijk meer bezorgd zijn over de inflatie die boven hun doelstelling uitstijgt in het eerste kwartaal dan over de tragere groei. Adams voorspelt dat de Fed het tempo van het afbouwen van hun balans in een van de volgende vergaderingen zal vertragen, maar wacht tot september om de rentetarieven te gaan verlagen.

Gedurende de dag volgde echter stevig herstel, waardoor de verliezen uiteindelijk beperkt bleven. De S&P 500 daalde met 0,5% en de Nasdaq verloor 0,6%. Desondanks zijn de belangrijkste indices op weg naar een winstgevende week. De S&P 500 is deze week met 1,6% gestegen en op weg om de drie weken durende verliesreeks te doorbreken. De Nasdaq staat ruim 2% hoger en is op weg naar zijn eerste positieve week in vijf.

Alphabet en Microsoft schitteren na uitstekende resultaten

De weekwinsten worden vandaag uitgebreid dankzij uitstekende resultaten van techreuzen Alphabet en Microsoft. De futures van de S&P 500 zagen een stijging van 0,9%, terwijl de Nasdaq 100 futures zelfs met 1,15% omhoog schoten.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, zag zijn aandelen in de nabeurshandel 11,5% hoger sluiten als gevolg van beter dan verwachte winstcijfers over het eerste kwartaal. Het bedrijf kondigde ook voor het eerst in zijn bestaan een dividend aan en een aandeleninkoopprogramma van $70 miljard. Microsoft zag zijn koers stijgen met 4% na de bekendmaking van kwartaalresultaten die de verwachtingen van analisten overtroffen.

Vandaag volgen kwartaalcijfers van grote energiebedrijven zoals Chevron en Exxon Mobil, die vanmiddag voor de opening van de Amerikaanse beurs worden gepubliceerd. Ook worden economische gegevens zoals de PCE-index van maart, een inflatiemaatstaf die nauwlettend door de Fed wordt gevolgd, vrijdagochtend verwacht.

Op de valutamarkten heeft de Japanse yen opnieuw significante daling laten zien, waarbij de yen tot 156 zakte. Deze beweging volgde kort na de beslissing van de Bank of Japan (BOJ) om de basisrente ongewijzigd te laten op 0%-0,1%, een beslissing die volgens verwachtingen uitviel. De centrale bank van Japan benadrukte ook dat zij hun obligatieaankopen zullen voortzetten, conform het besluit van maart. De yen bereikte nieuwe dieptepunten na deze beslissing, wat wijst op een verzwakking in het vertrouwen van investeerders in de Japanse munt.

In een andere economische update, toonde de inflatie in Tokyo voor april een vertraging tot 1,8%, na een inflatie van 2,6% in maart. Deze inflatiecijfers uit Tokyo worden algemeen beschouwd als een voorlopende indicator voor nationale trends.

De Europese markten lijken vrijdag op een hogere opening af te stevenen, herstellende na de dip van gisteren. De pan-Europese Stoxx 600 index sloot de sessie van donderdag lager, waarbij beleggers reageerden op een reeks van kwartaalcijfers en het Amerikaanse BBP-cijfer.

Op de agenda voor vrijdag staan onder meer bedrijfsresultaten van Lā€™Oreal, TotalEnergies en NatWest.

Beursagenda

Vrijdag 26 aprilJPY – BoJ rentebesluit
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – MIchigan inflatieverwachtingen
04:30
14:30
14:30
14:30
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

Meta Platforms (voormalige Facebook) heeft gisteravond nabeurs zijn meest recente kwartaalresultaten gepubliceerd. In reactie hierop zijn de Amerikaanse futures in mineur geraakt. De S&P 500 futures gleden 0,6% naar beneden, terwijl de Nasdaq 100 futures zelfs 1,3% lager staan. Meta kelderde met maar liefst 15% in de nabeurshandel, nadat het socialemediabedrijf een lagere omzetverwachting voor het tweede kwartaal afgaf. Ook International Business Machines (IBM) daalde met ruim 8% na het missen van de analistenverwachtingen wat betreft de omzet in het eerste kwartaal.

Deze bewegingen volgden op een gemengde dag voor de aandelenmarkt, waarbij stijgende rendementen op staatsobligaties woensdag druk zetten op de aandelen. De S&P 500 sloot 0,02% hoger, terwijl de Nasdaq Composite met 0,1% steeg op woensdag.

Mark Zuckerberg praatte tijdens de earnings call over kunstmatige intelligentie, de metaverse en had het over de headsets, brillen en het besturingssysteem van het bedrijf aanprees. Hij besteedde veel tijd aan de vele manieren waarop Meta dus geld verliest. Want nog altijd komt 98% van de omzet gewoon uit advertenties op platformen als Facebook en Instagram. Beleggers waren hier blijkbaar niet van onder de indruk. De aandelen van Meta tuimelden tot wel 19% in de nabeurshandel op woensdag, wat meer dan $200 miljard aan marktkapitalisatie deed verdampen. Deze daling kwam ondanks het feit dat Meta beter dan verwachte winst- en omzetcijfers voor het eerste kwartaal rapporteerde.

Burritoketen Chipotle Mexican Grill steeg meer dan 3% na het publiceren van kwartaalcijfers waarbij de winst in het eerste kwartaal ruim boven de analistenverwachtingen lagen. Bedrijven die vanmiddag voor de opening van de Amerikaanse beurs hun cijfers publiceren zijn onder andere Caterpillar, Honeywell, American Airlines, Comcast, Merck en Bristol-Myers Squibb.

Beleggers zullen verder uitkijken naar de eerste kwartaalmeting van het bruto binnenlands product van de VS, die vandaag om half 3 verwacht wordt. Economen gepolst door Dow Jones verwachten dat het reƫle BBP op 2,4% uitkomt. Ook de wekelijkse werkloosheidsaanvragen staan op de agenda. De prijsindex voor persoonlijke consumptie-uitgaven van maart, de favoriete inflatiemaatstaf van de Federal Reserve, wordt vrijdag uitgegeven. Economen verwachten daar een maandelijkse stijging van 0,3% en een sprong van 2,6% ten opzichte van een jaar eerder. Deze gegevens zullen het pad van de centrale bank voor het rentebeleid bepalen. De handel in Fed funds futures suggereert dat de eerste renteverlaging plaats zou kunnen vinden tijdens de Fed-vergadering in september, volgens de CME FedWatch Tool.

Rood in Aziƫ, Europa opent lager

Na twee opeenvolgende dagen van rally’s namen de AziĆ«-Pacific markten eveneens een adempauze, vergelijkbaar met de bewegingen op Wall Street. De Japanse Nikkei 225 index daalde met 2,05% en leidde daarmee de verliezen in de regio, terwijl de Topix met 1,56% daalde.

De Bank of Japan begon donderdag aan zijn monetaire beleidsvergadering, terwijl beleggers de enorme zwakte van de yen blijven monitoren. De yen zakte woensdag onder de 155-grens tegen de Amerikaanse dollar en bereikte een nieuw 34-jarig dieptepunt. Japanse autoriteiten hebben bijna een maand lang de zwakte van de yen erkend, maar beleggers wachten op duidelijkere stappen om de val van de valuta tegen te gaan.

Gisteren sloten de Europese beurzen al rond het laagste niveau van de dag. In Europa gaan de beurzen vandaag ook lager van start in reactie op de daling in de VS en Aziƫ. Beleggers verwerken onder meer de resultaten van Deutsche Bank, Barclays, Nestle en Airbus. Deutsche Bank rapporteerde een winststijging van 10% in het eerste kwartaal.

Tot de macro economische data behoren de Duitse enquĆŖte over het consumentenvertrouwen en de Franse cijfers over het ondernemersklimaat in april.

Beursagenda

Donderdag 25 april EUR – ECB maandrapport
VS – Jobless claims
VS – BBP
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Voorlopige huisverkopen
10:00
14:30
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 26 april JPY – BoJ rentebesluit
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – MIchigan inflatieverwachtingen
04:30
14:30
14:30
14:30
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world

De S&P 500 (+1,2%) en de Nasdaq Composite (+1,59%) lieten gisteren voor de tweede dag op rij een sterk herstel zien. Deze resultaten zijn onderdeel van een tot nu toe sterk cijferseizoen, waarbij al ruim 20% van de S&P 500-bedrijven hun resultaten heeft gerapporteerd, waarvan meer dan driekwart de verwachtingen van analisten wist te overtreffen. Gisteravond sprongen de Amerikaanse futures nog verder omhoog, dankzij sterke resultaten in de nabeurs-handel. De Nasdaq future noteert momenteel 0,57% hoger.

Mattel, de speelgoedfabrikant klom met 2,4%, nadat het een kleiner verlies per aandeel rapporteerde dan Wall Street had verwacht. En Visa steeg 2,6% na een beter dan verwacht kwartaalrapport. Maar alle aandacht ging natuurlijk uit naar het geplaagde Tesla dat dit jaar al ruim 40% aan beurswaarde verloor. Nabeurs schoot het aandeel maar liefst 13% omhoog, nadat het bedrijf aankondigde zich te gaan richten op de productie van “betaalbaardere” elektrische voertuigmodellen.

De resultaten zelf vielen echter behoorlijk tegen met een omzetdaling van 9% in het eerste kwartaal, de grootste daling sinds 2012, en lager dan analisten hadden verwacht. De omzetdaling was nog steiler dan de laatste daling van het bedrijf in 2020, die te wijten was aan een verstoorde productie tijdens de Covid-19 pandemie. Het nettoresultaat daalde met 55% naar $1,13 miljard, of 34 cent per aandeel, van $2,51 miljard een jaar geleden.

De S&P Global Flash U.S. manufacturing PMI daalde naar 49,9, het laagste niveau in vier maanden, wat een economische krimp binnen de Amerikaanse productiesector aangeeft. Verdere economische data deze week, waaronder de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed op vrijdag en een rapport over het BBP van het eerste kwartaal op donderdag, zullen belangrijk zijn voor beleidsmakers van de Federal Reserve vĆ³Ć³r hun vergadering eind april.

Ondertussen maken beleggers zich op voor meer cijfers. Vandaag volgen Boeing en Hasbro, gevolgd door Meta Platforms, Ford, Chipotle en IBM. Beleggers zullen ook uitkijken naar economische data over duurzame goederen die vanmiddag verschijnen.

Aandeel Tesla uit TWS Handelsplatform

Europa zet herstel door

Op internationaal vlak maakte het aandeel Sensetime uit Hongkongeen sprong van meer dan 30% na aankondigingen over hun nieuwste AI-technologieĆ«n, die beter zouden zijn dan OpenAIā€™s GPT-4 in bepaalde toepassingen, vooral in zakelijke toepassingen en scenario’s in het Chinees. De Hang Seng index in Hongkong steeg 1,67%, terwijl de Hang Seng Tech index 2,6% steeg. Het aandeel Sensetime steeg met 31,15% voordat de handel om 11.15 uur werd stilgelegd.

De Japanse Nikkei 225 leidde de stijgingen in Aziƫ nadat de markten in de regio over de hele linie stegen, in navolging van de aanhoudende rally van Wall Street voor een tweede dag op rij. De Japanse benchmark sprong 2,3%, terwijl de breed samengestelde Topix met 1,56% steeg.

Regionale aandelenmarkten sloten dinsdag hoger, waarbij de FTSE 100 in het Verenigd Koninkrijk een nieuwe recordhoogte bereikte. De Europese markten zullen woensdag wederom positief openen, voortbouwend op de stijgingen sinds het begin van de week. Er komen kwartaalcijfers van Orange, Air Liquide, Iberdrola, Roche en Heathrow. Tot de macrocijfers behoren de enquĆŖte van het Duitse Ifo Institute naar de bedrijfsomstandigheden en verwachtingen voor april.

Beursagenda

Woensdag 24 april DE – ifo bedrijfsklimaat index
DE – Bedrijfsverwachtingen
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – Ruwe olievoorraden
10:00
10:00
14:30
16:30
Donderdag 25 april EUR – ECB maandrapport
VS – Jobless claims
VS – BBP
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Voorlopige huisverkopen
10:00
14:30
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 26 april JPY – BoJ rentebesluit
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – MIchigan inflatieverwachtingen
04:30
14:30
14:30
14:30
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world

Gisteren zagen we een positieve start van de nieuwe handelsweek op de Amerikaanse beurzen. De S&P 500 index sloot 0,87% hoger op 5010 punten en de Nasdaq Composite won 1,11% bij een stand van 15.451 punten. Het herstel volgde na een reeks van zes dagen met verliezen. Vooral de hard geraakte technologieaandelen kenden juist nu een sterk herstel. Nvidia zag zijn koers met meer dan 4% stijgen. De slechte prestatie van vorige week, waarbij het aandeel bijna 14% verloor, markeerde nog de slechtste week sinds september 2022. Het aandeel Tesla ging alsnog omlaag, nadat de autobouwer in het weekend zijn prijzen voor diverse voertuigen opnieuw verlaagde.

Elders op de markten zien we de rust wederkeren na uitspraken van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, die aangaf dat Iran geen escalatie met Israƫl zou zoeken na de vergeldingsaanval van afgelopen vrijdag. Dit leidde tot een lichte daling van de olieprijs. Ook de goudprijs daalde vannacht tot het laagste niveau in meer dan twee weken, door verminderde zorgen over een escalatie in het Midden-Oosten. .

Ondertussen kijken beleggers uit naar belangrijke bedrijfscijfers en economische gegevens die later deze week worden vrijgegeven. Met de recente ontwikkelingen en de aankomende bedrijfsresultaten, blijft de vraag of de uitverkoop van tech-aandelen door zal zetten. Het is nu wachten op de bedrijfsresultaten van grote namen als Tesla, Meta Platforms, Alphabet en Microsoft. Vooral de resultaten van deze techreuzen zullen naar verwachting inzicht geven in de haalbaarheid van een voortzetting van de recente opleving van technologieaandelen.

Bij Google zien we protesten en herstructureringen, terwijl Tesla massaontslagen, prijsverlagingen en een terugroepactie van de Cybertruck aankondigde. Ook de recente ontwikkelingen rondom Microsoft’s relatie met OpenAI en de teleurstellende uitrol van Meta’s nieuwe AI-assistent hebben voor onrust gezorgd. Maar de vooruitzichten voor Tesla zullen in het bijzonder in de gaten worden gehouden na een jaar waarin de aandelen van het bedrijf aanzienlijk zijn gedaald. Het aandeel staat dit jaar al ruim 42% lager. De angst voor toenemende concurrentie uit China speelt hierbij een rol, en de aankomende resultaten kunnen aangeven in hoeverre Tesla deze bedreigingen het hoofd biedt.

Blik op Aziƫ en Europa

Deze week is ook positief gestart voor de Aziƫ-Pacific markten, die de winst van maandag vannacht verder uitbouwden dankzij een herstel van de technologieaandelen op Wall Street en de verwerking van nieuwe economische data uit Australiƫ, Japan en India. Uit de cijfers van S&P Global blijkt dat de samengestelde inkoopmanagersindex van Australiƫ een tweejaars-hoogtepunt heeft bereikt van 53,6, een lichte stijging ten opzichte van 53,3 in maart. Ook Japan en India lieten in april een versnelling zien in de bedrijfsactiviteit.

De Japanse Nikkei 225 boekte een winst van 0,25%, terwijl de bredere Topix-index een bescheidener stijging van 0,1% liet zien. De Kospi in Zuid-Korea schommelde rond de vlakke lijn, en de kleinere Kosdaq-index klom met 0,16%. In Hong Kong leidde de Hang Seng-index de winsten in Aziƫ met een sprong van 1,52%, terwijl de CSI 300 op het vasteland van China achterbleef met een daling van 0,57%.

Europese markten lijken ook af te stevenen op een hogere opening op dinsdag, voortbouwend op de positieve bewegingen van de voorgaande sessie. Regionale markten sloten maandag hoger, gesteund door het herstel van de tech-aandelen op Wall Street, en de FTSE 100 in het VK noteerde maandag zijn vierde opeenvolgende winst en overtrof zijn vorige recordhoogte die op 20 februari 2023 werd gezet. Britse aandelen profiteerden, terwijl het Britse pond daalde ten opzichte van de Amerikaanse dollar omdat beleggers de kansen op een renteverlaging deze zomer door de Bank of England hoger leken in te schatten.

Beleggers in Europa kijken uit naar diverse kwartaalcijfers deze week. Vandaag komen onder andere Renault, Kering, OVH, Novartis en Associated British Foods met de resultaten naar buiten. Op het gebied van economische data worden de voorlopige inkoopmanagersindexcijfers voor de verwerkende industrie en de dienstensector in de eurozone in april verwacht.

Beursagenda

Dinsdag 23 april EUR – S&P Globals samengestelde PMI
VS – Bouwvergunningen
VS – Productie PMI
VS – S&P Globals samengestelde PMI
VS – Nieuwe woningen verkoop
10:00
14:00
15:45
15:45
16:00
Woensdag 24 april DE – ifo bedrijfsklimaat index
DE – Bedrijfsverwachtingen
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – Ruwe olievoorraden
10:00
10:00
14:30
16:30
Donderdag 25 april EUR – ECB maandrapport
VS – Jobless claims
VS – BBP
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Voorlopige huisverkopen
10:00
14:30
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 26 april JPY – BoJ rentebesluit
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – MIchigan inflatieverwachtingen
04:30
14:30
14:30
14:30
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world

Afgelopen week stonden de wereldwijde beurzen onder behoorlijke verkoopdruk. De S&P 500 en Nasdaq Composite daalden vorige week met respectievelijk 3,05% en 5,52% en staan elk op een zesdaagse verliesreeks. De Nasdaq daalde vrijdag alleen al met 2%, waarbij chipgigant Nvidia met maar liefst 10% onderuit ging. Vooral technologie-aandelen hadden het zwaar, waarbij aandelen als Meta (-4,1%), AMD (-5,4%) en Uber (-2,9%) opvielen.

Deze terugval wordt vooral veroorzaakt door bijgestelde verwachtingen omtrent renteverlagingen. Analisten en economen verwachten nu dat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) de rente niet zal verlagen tot ten minste september en sommigen twijfelen of er dit jaar nog wel een renteverlaging komt. De grootste zorg voor de beurs is momenteel namelijk de oplopende inflatie, die het vooruitzicht op renteverlagingen in 2024 lijkt af te koelen. De Dow Jones Index, die minder aan technologie is blootgesteld dan de andere twee benchmarkgemiddelden, verloor afgelopen week dan ook aanzienlijk minder.

Voor deze week staan er weer verschillende belangrijke economische updates op de agenda. Waaronder het BBP op donderdag en de PCE-prijsindex, een belangrijke inflatiemeting, op vrijdag. Bedrijfswinsten kunnen de komende dagen ook een grote rol spelen, met namen als Tesla, Meta Platforms, American Airlines, Microsoft en Alphabet.

Afgelopen weekend meldde Reuters nog dat Tesla opnieuw de prijzen van zijn voertuigen heeft verlaagd. In Duitsland is de prijs van de Model 3 met achterwielaandrijving verlaagd naar 40.990 euro van 42.990 euro, waar de prijs sinds februari op stond. Er waren ook prijsverlagingen in veel andere landen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, vertelde een woordvoerder van Tesla aan Reuters.

Europa opent met positieve noot

De markten in Aziƫ en de Pacific veerden wat op na de sell-off van vrijdag. Vrijdag daalden de markten in de regio nadat Israƫl een aanval had gelanceerd op Iran, waardoor aandelen daalden en veilige havens als goud juist stegen. Nu deze situatie niet verder lijkt te escaleren keert de rust terug en veerden aandelen op.

De Hang Seng index in Hong Kong steeg met 1,74%, terwijl de CSI 300 op het Chinese vasteland 0,2% lager handelde nadat de Chinese centrale bank de belangrijkste rentetarieven ongewijzigd liet. De Japanse Nikkei 225 steeg 0,36%, terwijl de breed samengestelde Topix een grotere winst boekte van 0,85%.

De Europese markten stevenen maandag af op een positieve start van de nieuwe handelsweek. Amerikaanse aandelenfutures staan eveneens 0,6% hoger. In Europa komen deze week onder andere ASMI, AkzoNobel, Randstad, Heineken. Besi, Adyen, Unilever, Relx, Flow Traders en Fugro met kwartaalcijfers naar buiten.

Beursagenda

Maandag 22 april EUR – Vergaderingen van de Eurogroep 12:00
Dinsdag 23 april EUR – S&P Globals samengestelde PMI
VS – Bouwvergunningen
VS – Productie PMI
VS – S&P Globals samengestelde PMI
VS – Nieuwe woningen verkoop
10:00
14:00
15:45
15:45
16:00
Woensdag 24 april DE – ifo bedrijfsklimaat index
DE – Bedrijfsverwachtingen
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – Ruwe olievoorraden
10:00
10:00
14:30
16:30
Donderdag 25 april EUR – ECB maandrapport
VS – Jobless claims
VS – BBP
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Voorlopige huisverkopen
10:00
14:30
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 26 april JPY – BoJ rentebesluit
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – MIchigan inflatieverwachtingen
04:30
14:30
14:30
14:30
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/