Koers SolarCity schiet omhoog

Door |

SolarCity
ISIN: US83416T1007
|
Ticker: SCTY
|
Valuta: USD

Nog geen twee weken terug schreef ik over het Stock Yield Enhancement Program (SYEP) bij LYNX. Door als belegger deel te nemen aan het SYEP kunnen uw Amerikaanse aandelen uitgeleend worden waarvoor u een vergoeding ontvangt in de vorm van rente. In zijn artikel werd aan de hand van het aandeel SolarCity (ticker = SCTY) besproken wat het voordeel van het SYEP is. Nu een overname van SolarCity door Tesla lonkt, is het aardig om even terug te kijken naar het verloop van de afgelopen twee weken.

Toen wij ter illustratie 250 aandelen aankochten, noteerde de koers van het aandeel SolarCity rond de $ 21,40. Met een rente van rond de 30% zou dit op jaarbasis 15% extra rendement kunnen opleveren, een rendement waar menig vermogensbeheerder direct voor tekent. Maar wat is er nu in de praktijk gebeurd?

SolarCity 1

Settlement

De aankoop van de aandelen was de eerste stap. Om dit voorbeeld te kunnen begrijpen, is het belangrijk om te weten dat een aankoop van Amerikaanse aandelen pas na drie werkdagen door de beurs wordt verwerkt. Nadat deze zogenoemde ‘settlement’ heeft plaatsgevonden, kunnen de aandelen pas worden uitgeleend. Dit betekent dat drie dagen na het aankopen van de aandelen in uw rekeningafschrift precies is te zien om welke aantallen het gaat. Ook is er zien wat de bijbehorende rente is die dagelijks als vergoeding wordt ontvangen.

SolarCity 2

Op de bovenstaande afbeelding is te zien, dat er op 14 juni 243 aandelen SolarCity uitgeleend zijn tegen een rente van 12,7%. Dit is de netto rente die u ontvangt. De verdeling tussen de klant en LYNX bedraagt namelijk 50/50. De bruto rente komt daarmee iets boven de 25% uit. In de dagen die volgden fluctueerde de rente in een bandbreedte van enkele procenten en werd bijna constant de hele positie uitgeleend.

Het is interessant om te zien dat de marktrente aanzienlijk hoger ligt dan de rente die wij als belegger hebben ontvangen. Op onze stukken ontvingen wij maximaal 14,43% (28,86% bruto), terwijl de rente ruim boven de 40% uitkomt. Hier rijzen mogelijk wat vraagtekens op.

SolarCity 3

De verklaring die ik hiervoor kan geven ligt in de helaas niet zo transparante markt voor het uitlenen van aandelen. Door de broker wordt getracht om zoveel mogelijk stukken uit te lenen tegen een aantrekkelijke rente. Het uitlenen van aandelen kan gebeuren aan medebeleggers of aan externe partijen. Ik vermoed dat het aanbod van stukken SolarCity in de institutionele markt groot is. Om deze reden is de weergave van de oplopende rente niet heel representatief is voor de hele markt. Het is lastig om een gedetailleerder beeld te krijgen, maar dat er verschillen zijn (in negatieve zin), heb ik al vaker mee mogen maken.

Uiteraard is het jammer, al denk ik wel dat deze verschillen langzaam maar zeker kleiner worden naarmate de tijd verstrijkt. Gelukkig heeft het uitlenen van de stukken toch voor een mooie opbrengst gezorgd in zo’n korte tijd.

Extra rendement op uw aandelen

In het totaal is voor een periode van een week $ 13,67 aan rente ontvangen. De weekenden tellen ook mee, waardoor de dagelijkse opbrengsten uitkomen op bijna $ 2. Op jaarbasis kan dit oplopen tot zo’n $ 700, al blijft het afhankelijk van het aantal stukken dat uitgeleend wordt, de marktrente en de koers van het aandeel. Neemt het aandeel in waarde toe, dan ontvangt u meer rente. De rente wordt namelijk berekend over de koers van het onderliggende aandeel.

SolarCity 4

Daar komt gelijk het goede nieuws wat betreft SolarCity. Nu Tesla op het punt staat om SolarCity over te nemen, is de koers gisteravond nabeurs met 17% opgelopen. Voorbeurs noteert het aandeel SolarCity op $ 24,80 en dit betekent ten eerste een mooie koerswinst, maar daarnaast ook een toename van de rente-inkomsten.

SolarCity 5

Het is even afwachten hoe de rente ontwikkelt nu dit nieuws naar buiten is gekomen. Blijft de rente rond de 50%, dan heb ik geen moeite om de stukken aan te houden. Zakt de rente snel terug en is deze overname een gelopen race, dan kies ik ervoor om de positie te sluiten om zo een mooie winst te realiseren. Enerzijds de koerswinst van ruim $ 4 per aandeel en anderzijds een extraatje in de vorm van rente.

Stock Yield Enhancement Program bij LYNX

Hopelijk heb ik u duidelijk kunnen maken waarom het voor u zinvol is om het Stock Yield Enhancement Program te activeren. Belangrijk om nog te weten is dat het alleen mogelijk is om Amerikaanse aandelen uit te lenen, in Europa is dit helaas (nog) niet mogelijk. Voor een duidelijke uitleg hoe u in het SYEP bij LYNX activeert, vindt u hier.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.