Aandeel WDP arriveert in de BEL20

Warehouses De Pauw behoort nu tot de BEL20, een bekroning voor het traject van de laatste jaren volgens het management. Maar kent u deze vastgoedspeler? En waarom wordt WDP de vastgoedkampioen van België genoemd?

De onderwerpen die worden besproken:

  • Aandeel WDP: de nieuwkomer in de klas.
  • Wie is Warehouses De Pauw?
  • Het aandeel WDP.
  • Jaarresultaten van Warehouses De Pauw.
  • Wat kunnen we verwachten in 2019?

Aandeel WDP: de nieuwkomer in de klas

Aandeel WDP of voluit Warehouses De Pauw maakt sinds 18 maart deel uit van de BEL20-index. Samen met het bedrijf WDP staat ook Barco in het lijstje van belangrijkste Brusselse aandelen. De twee nieuwkomers komen ter vervanging van Bpost en Engie.

WDP investeert in logistiek en semi-industrieel vastgoed en biedt intelligente warehouse-oplossingen. Een notering zou voor het aandeel WDP meer publiciteit moeten opleveren.  We zijn alvast benieuwd of deze vastgoedkoning de continuïteit van waardecreatie voor de aandeelhouders zal kunnen verderzetten.

Tweet Joost Uwents - Aandeel WDP

Wie is WDP?

WDP is een Belgisch bedrijf die is opgericht in 1971 en is hoofdzakelijk actief in de Benelux, Frankrijk en Roemenië. Het aandeel WDP is een nieuwkomer in de BEL20. Hoewel het voor het aandeel WDP niet de eerste stappen op de beurs zijn. WDP had immers sinds 1999 een notering op Euronext en sinds 2015 op Amsterdam. Toeval wil dat het 20ste jaar van publieke notering, het aandeel WDP in de BEL20 wordt opgenomen. WDP is gespecialiseerd in semi-industrieel en logistiek vastgoed in het kader van warehouse-oplossingen. WDP verhuurt met andere woorden opslagruimtes en kan u ook van dienst zijn in het opbouwen van een eigen opslagruimte. Het bedrijf Warehouses De Pauw viel in 2017 nog in de prijzen en mocht de beker van ‘onderneming van het jaar’ de lucht in steken. Klantgerichte oplossingen gecombineerd met duurzaamheid en innovatie waren volgens de jury de succesformule voor WDP.

Het aandeel WDP

Het aandeel WDP kwam de BEL20 vervoegen ter vervanging van Bpost en Engie. Bpost kon niet langer in de BEL20 noteren doordat de marktkapitalisatie te sterk was gedaald. Engie daarentegen voldeed niet aan de voorwaarde dat 15 procent van de werknemers moeten tewerkgesteld zijn in België.

Aandeel WDP is terug te vinden onder ISIN <<BE0003763779>> of via symbool <<WDP>>. De onderneming heeft tijdens het schrijven van dit artikel een marktkapitalisatie van € 3.2 miljard. De free float voor het aandeel WDP bedraagt 17.3 miljoen aandelen of met andere woorden, 75 procent van de aandelen WDP zijn free float. Wanneer we het gemiddelde dagvolume bekijken de afgelopen 3 maanden, komen we uit op 33,421 aandelen. Dit dagvolume zou door de recente publiciteit wel eens fors kunnen toenemen.

Jaarresultaten van Warehouses De Pauw

Wanneer we de omzetcijfers en andere fundamentele data bekijken, valt op dat het bedrijf een sterke continuïteit heeft gecreëerd doorheen de jaren. De omzet is over de periode 2013 – 2018 meer dan verdubbeld. Andere financiële cijfers zoals het dividend, winst, ROA en ROE stegen bijna ieder jaar opnieuw en opnieuw. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren een sterke continuïteit neergezet. Dit zou wel eens tot hoge verwachtingen kunnen leiden bij de toekomstige aandeelhouders van het aandeel Warehouses De Pauw.

Wat kunnen we verwachten volgens WDP in 2019?

WDP verwacht dat de earnings per share (EPS) jaar op jaar zullen stijgen met 8 procent. Dit zou voor 2019 neerkomen op 6.50 euro. Verder wordt een gemiddelde bezetting verwacht van gemiddeld 96 procent van de locaties. De gemiddelde interestkost van de lopende leningen wordt geschat op 2.2 procent. De resultaten van Q1 2019, zullen volgens de recentste gegevens worden bekendgemaakt op 24 april.

New 5Y growth plan

WDP stelde begin 2019 een vijfjarenplan voor. Met dit strategisch plan wil het bedrijf de vastgoedportefeuille uitbouwen tot een waarde van 5 miljard euro. Dit is een stijging van meer dan 40 procent. De waarde eind 2018 van de activaportefeuille was 3.5 miljard euro. De huidige activaportefeuille is meteen goed voor 5 miljoen m² opslagruimte. De groeiverdeling zal volgens CEO Joost Uwents er als volgt uitzien:

  • België – Luxemburg – Frankrijk : groei met 35 procent ~ 500 miljoen euro
  • Nederland: groei met 45 procent ~ 500 miljoen euro
  • Roemenië: groei met 20 procent ~ 500 miljoen euro

De meeste groei zou dus uit Nederland en Roemenië moeten komen. Volgens WDP zijn deze landen enorm in trek door de opkomende e-commerce en de daarbij horende distributiecentra. Verder wordt ook gekeken naar omliggende landen maar deze zouden geen grote impact hebben op het meerjarenplan. In het plan is becijfert dat de EPS voor de periode 2019 – 2023 zou uitkomen op respectievelijk 6,50 – 8,00.

Aandelen aankopen of verkopen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel WDP. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbood:

Aandeel WDP
Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.