Aandeel Greenyard: uit de dood verrezen?

Een flashback naar juli 2018: Greenyard kampte met een listeria besmetting in een Hongaarse fabriek en had een paar maanden voordien een winstwaarschuwing moeten uitsturen. De koers van het aandeel Greenyard was toen al meer dan gehalveerd tot onder de acht euro. Daarna zakte de koers verder de dieperik in tot €2,3.

Intussen heeft het aandeel Greenyard alle windrichtingen al gezien. Recent nieuws van beterschap zorgde ervoor dat de koers terug richting het noorden gaat. De koers van het aandeel Greenyard schommelt al enkele weken tussen de €4 en €5.

Waarom stond het aandeel Greenyard zo laag en welk nieuws hielp het uit het dieptepunt te geraken? U komt het hier te weten bij Lynx.

In dit artikel wordt besproken:

Aandeel Greenyard

Aandeel Greenyard: Koersgeschiedenis

2018

Eind augustus 2018 kwam Greenyard met een winstwaarschuwing. De REBITDA, recurrente bruto bedrijfswinst zou naar verwachting zo’n 25 procent lager uitvallen voor het gebroken boekjaar. Dit was te wijten aan verschillende factoren: ten eerste was er de listeria besmetting in de Hongaarse fabriek. Hierdoor moest er een recall, of een terugroepactie, op poten gezet worden.

Daar bovenop zorgde de langdurige droogte van de voorafgaande zomer voor schommelende prijzen en volumes, wat tot bevoorradingsproblemen leidde. Tenslotte had Greenyard last van een prijzenslag bij verse producten. Door de lagere winst nam ook de schuldgraad van het bedrijf toe.

De raad van bestuur was zich bewust van die probleem en gaf daarom de opdracht om alle opties, inclusief desinvesteringen, af te wegen. Die dag daalde het aandeel Greenyard een kleine tien procent. Analisten focusten zich teveel op eenzelfde aspect: de schuldenberg van het aandeel Greenyard. Daarna verloor het aandeel Greenyard nog eens 17,8 procent van zijn beurswaarde.

Uiteindelijk had de site in Hongarije een impact van 30 miljoen euro. Beleggers reageerden opgelucht en het aandeel Greenyard veerde prompt 21,3 procent terug. Kort nadien stuurde Greenyard de mededeling de wereld in dat het nieuwe afspraken gemaakt heeft met de banken om tijdelijk een hogere schuldgraad toe te staan en dat de potgrond divisie verkocht wordt voor zo’n 120 miljoen.

Eind november publiceerde Greenyard zijn halfjaarresultaten en zoals verwacht dook het bedrijf diep in het rood. De schuldgraad kwam uit op 4,4 keer de brutobedrijfswinst, wat hoog is maar afgesproken was met de banken. Daarnaast handhaafde Greenyard wel zijn winstprognose die het meegaf bij de winstwaarschuwing: namelijk een 25 procent lagere REBITDA dan het vorige boekjaar. Het aandeel Greenyard noteerde rond de €7,50.

2019

Eind januari kwam het bedrijf met een derde winstwaarschuwing: de brutobedrijfswinst zou in de tweede jaarhelft de helft lager ligger dan in de eerste jaarhelft. Hierdoor liep de schuldenberg fors op. De kans op een kapitaalverhoging nam sterk toe, het aandeel Greenyard donderde zo’n 30 procent naar beneden tot €5,70. Het aandeel Greenyard bleef in vrije val en daalde verder tot €3,90.

De nieuwe schuldenberg bedroeg 5,5 à 6 keer de brutobedrijfswinst, terwijl banken maar 4,25 toestonden. Het aandeel Greenyard zakte verder weg tot €3,50. Het kwam tot een punt waar de banken er genoeg van hadden en de Nederlander Marc Zwaaneveld in het directiecomité plaatsten. Zijn taak bestond uit het uitwerken van een transformatieplan. Als co-CEO moest hij ervoor zorgen dat Greenyard efficiënter zou draaien.

Aandeel Greenyard: goed nieuws

Ten eerste kondigde Greenyard op 30 april aan dat ze een strategische samenwerking startten met Tesco. Greenyard zal de toelevering doen van het gehele gamma van bevroren fruit, groenten en kruiden. Die samenwerking zal een positieve impact hebben op de inkomsten van Greenyard. Een paar weken later kondigden ze eveneens een strategische waardeketenovereenkomst aan tussen Bakker Belgium en Delhaize, waarover straks meer. Ook met REWE Group in Duitsland werd de samenwerking uitgebreid.

In juni volgde meer nieuws. Greenyard verwachtte een verbetering van de brutobedrijfswinst met €20 miljoen voor het jaar 2019/2020. Dankzij de transformatieplannen van co-CEO Marc Zwaaneveld verwacht Greenyard een brutobedrijfswinst van meer dan €100 miljoen voor het jaar 2020/2021.

Daarna volgde er in augustus een update. Het aandeel Greenyard vertoonde tekenen van herstel in het eerste kwartaal. Desondanks het nieuws zakte de koers verder naar beneden.

Halfjaarresultaten

Enkele weken voor de bekendmaking van de halfjaarresultaten verhoogt Greenyard zijn winststuring. Het klinkt alsof de desinvesteringen en transformatieplannen van januari zijn vruchten hebben afgeworpen. Greenyard, dat in Brussel genoteerd is, meende een brutobedrijfswinst te verwachten van €47,50 miljoen. Voordien was het verwachte bedrag tussen de €43 en €45 miljoen.

Op 18 november maakt Greenyard zijn halfjaarresultaten bekend. De brutobedrijfswinst bedroeg uiteindelijk €47,6 miljoen, een zeer goed resultaat. De netto-omzet daalde met 0,5 procent tot €1,97 miljard. Voor het hele boekjaar voorziet Greenyard een aangepaste brutobedrijfswinst van €88 à €93 miljoen.

Op dinsdag 25 februari volgen de derde kwartaalresultaten.

Samenwerking met Delhaize

Ongeveer 80 procent van het fruit te vinden bij Delhaize zal afkomstig zijn van Greenyard, dat meldde het bedrijf op 30 januari 2020. Groente en fruit zal vanaf binnenkort rechtstreeks naar een magazijn gebracht worden na oogst. Bakker Belgium, dochteronderneming van Greenyard, verpakt en vervoert vervolgens de verse producten naar de magazijnen van Delhaize. Op die manier neemt Greenyard enkele taken over die voordien de verantwoordelijkheid waren van Delhaize.

Dankzij de samenwerking heeft Greenyard een grote klant, waardoor het kan rekenen op stabiele inkomsten. Via het verzamelen van data zal de efficiëntie ook verhoogd worden tezamen met verbeterde inschattingen. Zo verwacht Greenyard minder kosten en meer omzet. De koers van het aandeel Greenyard reageerde positief op de aankondiging.

Wat is greenyard?

Greenyard is een familiebedrijf dat zijn zetel heeft in het Mechelse Sint-Katelijne-Waver. Wereldwijd is het een marktleider op het vlak van verse, diepgevroren en verwerkte groenten en fruit. Enkele toonaangevende retailers in Europa behoren tot de klantenportefeuille van Greenyard.

In 1983 begon huidig CEO Hein Deprez zelf als kweker van champignons. Amper vier jaar later richt hij Univeg op, een bedrijf dat gestaag groeit en in 1996 zijn eerste stapjes zet op de internationale markt. Een tiental jaar later, in 2005, volgt de eerste grote overname: het Nederlandse Bakker Barendrecht, met een omzet van 450 miljoen euro, wordt overgenomen. Het Italiaanse Bocchi wordt een jaar later overgenomen.

Na de derde overname in 2008 bereikt Univeg de kaap van drie miljard euro omzet. Intussen had de familie ook een belang opgebouwd in Pinguin Lutosa, gespecialiseerd in het produceren van diepvriesgroenten (Pinguin) en het verwerken van aardappelen (Lutosa). Later, in 2014, wijzigt Pinguin Lutosa zijn naam naar Greenyard. Ten gevolge van de overnames worden Univeg, Greenyard en Peatinvest samengevoegd tot één bedrijf: Greenyard. Daardoor wordt het een marktleider op vlak van groenten en fruit.

Hein Deprez

Bezieler en CEO Hein Deprez is voorlopig, samen met zijn familie, nog steeds hoofdaandeelhouder van het bedrijf. Deprez gelooft nog steeds heilig in zijn verdienmodel van een geïntegreerde speler op de groente- en fruitmarkt, voor zowel verse als diepvriesproducten. Bovendien is hij commercieel gezien nog steeds onmisbaar voor Greenyard aangezien hij de markt uit zijn broekzak kent.

Aandeel Greenyard: Fundamentele en technische analyse

Greenyard liet onlangs weten dat het geen kapitaalverhoging zal doorvoeren. Dat wil zeggen dat het de twee komende jaren op eigen kracht de schuldenberg zal afbouwen. Voor aandeelhouders is dit goed nieuws want hun aandeel verwatert niet.

Een potentiële aandeelhouder dient hier kritisch tegenover te staan. Eind september was de schuldenberg 7,2 maal hoger dan de brutobedrijfswinst. Naar het einde van 2021 zou die vier moeten bedragen, wat nog steeds hoog is.

De immense schulden worden duidelijk als we naar de quick en current ratio kijken. Onder de één wil zeggen dat Greenyard zijn korte termijnschulden niet kan afbetalen. Algemeen wordt gesteld dat een current ratio boven één als gezond wordt aanzien.

Er dient ook rekening gehouden te worden met de marge van het aandeel Greenyard. In het geval dat een bedrijf met lage marges werkt dan kan de lichtste verbetering een enorm effect hebben op de winst. Omgekeerd geldt hetzelfde, denk maar aan het listeria-effect in Hongarije. Op lange termijn lijkt het erop dat de efficiëntie verbeterd zal worden, daarmee zal ook de marge verhoogd worden.

Aandeel Greenyard: Technische analyse

Het aandeel is enorm gestegen ten gevolge van de goede halfjaarresultaten. Via de fibonacci retracement zien we dat de koers op de 38,2 procent-lijn terugstuitte naar omhoog. Sindsdien zit de koers weer in een stijgende trend.

Let op: dit is geen advies!

Vooruitzichten aandeel Greenyard

Met de nieuwe partnerships verwacht de teler een aantrekkelijke afnemer te zijn. Bovendien kan Greenyard op die manier zijn klanten diversifiëren en nieuwe klanten aantrekken.  Co-CEO Marc Zwaaneveld zei over de partnerships: “Ben je onze vriend in slechte tijden, dan ben je onze dubbele vriend in slechte tijden”.

De hoofdkredietfaciliteiten zullen beëindigd worden op 22 december 2021. Desondanks de hoge schulden verwacht het management over voldoende tijd te beschikken. Voor de expiratiedatum gelooft Greenyard om een gezonde nieuwe financiering te kunnen krijgen.

Co-CEO Hein Deprez zei: “Greenyard is gericht op het herstel van de winstgevendheid en het opnieuw gezond maken van de balans.”

Koersdoel aandeel Greenyard

KBC Securities heeft een koersdoel voor ogen van €5,40 voor het aandeel Greenyard. Berenberg stelt een koersdoel voor van €5,30, in lijn met KBC Securities. Degroof Petercam is zeer optimistisch en gelooft in een target van €6. Aan de andere kant is er ook nog Kempen dat gelooft in een koers van €4,50.

Op die manier is het gemiddelde koersdoel voor het aandeel Greenyard €5,30. Dat wil zeggen dat er een potentiële toename is van de koers met ongeveer 12 procent. Er dient wel opgemerkt te worden dat de meeste adviezen dateren van eind november.

Het aandeel Greenyard kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te kopen of te verkopen, zo ook het aandeel Greenyard. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk ons uitgebreide aanbod:

opties handelen
Jules Lagay

Jules Lagay

Content Writer

Jules Lagay is student Financie- en Verzekeringswezen aan de Hogeschool Gent. Na verschillende financiële vakken zoals portefeuillebeheer was hij gebeten door de beurs. De kers op de taart was een bezoek aan het Mekka van de financiële wereld: Londen. Zijn columns zijn te lezen op het LYNX Kennisportaal.

Gerelateerde artikelen