Aandeel Basic-Fit: een groeier voor uw portefeuille

Het aandeel Basic-Fit was de laatste jaren een echte groeier. Zo kon het aandeel in drie jaar tijd verdubbelen. De marktcrash heeft wel wat schade toegebracht aan de koers van het aandeel Basic-Fit, maar beleggers duwden het aandeel al snel weer richting het hoogtepunt. Het aandeel kon 138% stijgen in twee weken tijd.

Het is dus geen verrassing dat dit een aandeel is die in de gaten gehouden moet worden voor verdere successen. Daarom zult u in dit artikel een overzicht krijgen van het aandeel Basic-Fit en waarom dit aandeel mogelijk interessant kan zijn voor uw portefeuille.

De volgende onderwerpen worden besproken over het aandeel Basic-Fit:

Koers aandeel Basic-Fit

Aandeel Basic-Fit

Basic-Fit (HOLD, 8% opwaarts potentieel) is de snelst groeiende #1 leider op de Europese fitnessmarkt. Het in Nederland gevestigde bedrijf draait een omzet van € 515 miljoen (2019) en biedt werk aan meer dan 5.000 mensen. Het bedrijf is een succesverhaal in alle mogelijke opzichten. Basic-Fit werd opgericht in 1984 door René Moos, nog steeds de CEO van het bedrijf, en specialiseerde zich in budget-vriendelijke fitnesscentra. Waar de groei eerst nog voorzichtig was, met slechts zes clubs na twintig jaar tijd, explodeerde deze vanaf 2010. Vandaag is Basic-Fit de grootste in Europa met 831 clubs in vijf kernlanden: Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Luxemburg. Dit zijn tevens de landen met veel groeipotentieel, aangezien in deze landen het percentage van mensen dat fitnest onder het Europese gemiddelde ligt.

En groeien doen ze. Maar liefst met 150 clubs per jaar. Zo wensen zij hun doel van 1.250 clubs in 2022 te bereiken en zien ze potentieel om uiteindelijk met 2.000 clubs door het leven te gaan. De snelle expansie, mede mogelijk gemaakt door het vertrouwen van de bankiers-kredietverschaffers, zal hun leiderspositie alleen maar versterken. De top vijf concurrenten volgen nu al op lange afstand, met het Duitse McFit als enige concurrent binnen de budget-fitness.

De andere spelers zijn premium of mid-market spelers. Weet dat de Europese markt overigens enorm gefragmenteerd is met in totaal naar schatting 63.644 clubs en 64,8 miljoen leden. Tienduizenden van deze clubs zijn geen keten. Basic-Fit heeft hier een duidelijk voordeel aangezien het bedrijf kan genieten van nationale- en internationale herkenning. Daarnaast kunnen leden door middel van één lidkaart gemakkelijk terecht in elke Basic-Fit sportschool. Bovendien zijn de helft van de Basic-Fit clubs 24/7 geopend. Doet iemand het beter?

Koers Basic-Fit vs. concurrenten

Het bedrijf groeit dus als kool en maakt daarin weinig fouten. Het duurt gemiddeld 23 maanden voordat een nieuwe club ‘volwassen’ is – dat wil zeggen 3.200 leden heeft bereikt.  Het is ook de enige keten in Europa die ‘woman-only’ clubs heeft geopend in Gent en Amsterdam. Momenteel zijn er zo’n 450 clubs ‘volwassen’. Deze zijn zeer rendabel met een EBITDA marge van maar liefst 50%. In mensentaal: voor elke euro omzet die er binnenkomt, blijft er een halve euro cash over na aftrek van alle kosten behalve de huur. Het zijn dus de volwassen clubs die voor de cash zorgen, terwijl de nieuwe clubs de eerste 23 maanden vooral geld kosten. Dit heeft te maken met de kosten voor het inrichten van een nieuw fitnesscentrum en daarbij te moeten wachten op nieuwe leden. Een nieuw centrum ombouwen en inrichten kost gemiddeld € 1,25 miljoen, terwijl een reeds volwassen club slechts € 55.000 per jaar aan onderhoud kost.  Op deze manier kunnen we gaan berekenen hoe snel en hoeveel cash er verdiend zal worden in de toekomst, rekening houdend met een groei van 150 clubs per jaar.

Weinig concurrentie voor aandeel Basic-Fit

Kort door de bocht doet Basic-Fit het op bijna alle vlakken beter dan de concurrenten. De marketing van Basic-Fit is subliem en efficiënt. Zo hebben ze bijvoorbeeld één miljoen volgers op Facebook. Het aanbod van producten is eveneens goed bedacht. Helemaal in lijn met wat Gen-Z en de millennials vandaag wensen van een fitnessketen. Daarnaast creëert het bedrijf vraag naar nieuwe producten (die ze zelf beschikken). Fitness van een afstand via de app of sportwater a volonté. Allemaal voor een additionele fee bovenop het basis abonnement uiteraard. En het werkt. Zo is het aantal leden dat inmiddels een premium abonnement heeft, gestegen naar 22%. Dat biedt perspectieven voor de toekomst.  Basic-Fit loopt loopt dankzij zijn ondernemerszin en geniale CEO steeds een stapje voor op de concurrenten, die met lede ogen aanzien hoe Basic-Fit ook leden van hen aan het afsnoepen is. Zelfs vanuit het mid-markt segment.

Het aandeel Basic-Fit in maart 2020

CEO en eigenaar (voor nog 16,3%) René Moos bracht het bedrijf pas in 2015 naar de beurs met een koers van € 15. Sindsdien heeft het aandeel Basic-Fit een sterke rit naar boven meegemaakt tot het hoogtepunt van € 35 – net voor de pandemie uitbrak. Het bedrijf is dan ook zeer consistent in zijn groei. We weten immers perfect hoeveel clubs er per jaar bijkomen, hoe lang het duurt om volwassen te worden en wat zo’n club opbrengt.

Maar zo’n snelle groei komt er niet zomaar en uiteraard kwamen er schulden bij te pas. Echter geeft de balans een vertekend beeld. Zo lijkt het erop dat het bedrijf netto € 1,45 miljard schulden heeft, ofwel, een schrikwekkende 5,5 keer de EBITDA van 2019. Maar slechts € 399 miljoen daarvan zijn bancaire schulden en € 1,05 miljard zijn operationele leaseverplichtingen. De leaseverplichtingen zijn eigenlijk meer een contractueel verplichte huur dan een schuld. In dat opzicht ziet de balans er al een stuk beter uit.

De pandemie komt echter op een bijzonder slecht moment voor bedrijven met relatief veel financiële verplichtingen. Beleggers hadden dan ook enorm veel schrik van een lockdown en stuurden het aandeel Basic-Fit de dieperik in naar € 10,52 op 23 maart 2020. Toen al snel bleek dat banken maar al te graag hun ‘poulain’ hielpen met € 100 miljoen vers krediet én bovendien beleggers ook intekenden op € 133 miljoen nieuwe aandelen – wat een teken van vertrouwen is – stuurden investeerders het aandeel Basic-Fit 138% hoger in slechts vijfenveertig dagen!

Verwachting koers aandeel Basic-Fit

Opportuniteit voor het aandeel Basic-Fit

Wij zien vele kansen in het aandeel Basic-Fit. Het is een echte groeier en dat staat altijd mooi in de portefeuille. Maar op dit moment, en gezien de onzekerheid rond de tweede lockdown, willen we toch graag nog even afwachten. Zeker aangezien de kans bestaat dat de sportscholen zouden kunnen gaan sluiten. Dit gebeurde al eerder in september, waarbij 148 clubs voor twee weken gesloten dienden te blijven. We geloven echter niet dat het bij twee weken zal blijven. Als het aandeel Basic-Fit wat terugzakt naar een niveau van onder de € 21 euro, dan stappen wij in.

Uiteraard doen we dit niet voor het dividend, want die is er niet en verwachten we ook niet vóór 2025. We doen het wel voor de te verwachte koerswinst. Op basis van ons discounted cashflowmodel is het aandeel Basic-Fit toch € 31 waard en dan zijn we nog zeer voorzichtig met onze assumpties.

Wat is nu de conclusie voor het aandeel Basic-Fit? Bent u opzoek naar een groeier in uw portefeuille? Dan is dit zeker een goede mogelijke optie. Momenteel zouden wij wachten op een volgende dip om in te stappen, van rond de € 21. Of die dip er zal komen zal onder andere afhangen van de volgende update die Basic-Fit zal geven op 30 oktober. We behouden onze aanbeveling dan op HOLD maar verhogen ons koersdoel van € 23,4 naar € 25,6 euro na een herziening van onze assumpties.

Aandeel Basic-Fit kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om te beleggen in  aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook het aandeel Basic-Fit (BFIT). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Disclaimer: dit artikel is geen aanzet tot het uitvoeren van een transactie maar is wel bedoeld uw eigen beslissing te ondersteunen. U bent de uiteindelijke verantwoordelijke van uw transacties.

Editorial credit: Manuel Esteban / Shutterstock.com – Viktoriia Hnatiuk / Shutterstock.com

Bonconsul

Bonconsul

Bonconsul is een one stop shop solution voor mensen die hun zoektocht naar de juiste aandelen gemakkelijk en boeiend willen maken. Het platform is 24/7 online bereikbaar en u krijgt bovendien én nieuwsberichten én waardering én dagelijkse beurstips direct in uw mailbox. Gedaan dus met wachten op dat wekelijkse magazine.

Daarnaast kan u perfect de  transacties vrijwillig volgen indien u dat wenst. Dankzij de samenwerking met LYNX kost een jaarabonnement slechts €199 in plaats van €299. Meer info op www.bonconsul.be of contacteer Bonconsul voor een één op één rondleiding op het platform.

Gerelateerde artikelen